Jump to content

A Microsoftnak el kéne adni az Xbox bizniszt, hogy megmentse?

2017. 08. 19. 14:54

Oké.. Xbox One X.. akad egy új konzol, de hol maradnak az új játékok? A Crackdown 3 elhalasztásával az Xbox ünnepekre tartogatott felhozatala  gyakorlatilag semmi igazán megkapót nem tud felmutatni. Mit is akar itt a Microsoft? Mi lett volna a terv?

Ez az az év, amikor a Microsoft vadonatúj konzolja, az Xbox One X beérkezik, méghozzá egészen pontosan novemberben. A Forza 7 meg ehhez képest egy hónappal korábban fog kijön, ami azt jelenti, hogy Xbox One X ott fog állni bambán egy megveszekedett komolyabb játék nélkül. Egy új konzol, új játékok nélkül

Nyílván könnyen lehet azzal védekezni, hogy a PS4 felhozatala se tud felmutatni komolyabb exkluzív áradatot az év végére, de a Sony legújabb konzoljának már volt egy erős éve, sok jó játékkal és remek eladási mutatókkal. Horizo Zero Dawn, Uncharted: The Lost Legacy és a Nioh is mind a PlayStation malmára hajtotta a vizet. Kontrasztban az Xbox One kapott egy Halo Wars 2-t februárban, ami finoman szólva még egy gyerekmedencében se tudott volna hullámokat verni. Még azt a régóta várt Scalebound-ot is elkaszálta a Microsoft, amit már évek óta fejlesztgettek.

Ha nem csinálsz játékokat, nem tudsz eladni játékokat. A Microsoft egy nevetséges helyzetbe hozta magát azzal, hogy bemutatott egy új hardvert gyakorlatilag indulásra készen, de igazából nem adott semmit, amiért meg is szeretnénk venni. Nevezzük nevén a dolgokat. A Microsoft minden jel szerint elhanyagolja az Xbox bizniszt. Évek óta egyre lefelé tajt a lejtőn a konzoljuk és hiába került a vezetés élére a nagyszerű Phil Spencer, valahogy mégis egyre hangosabban konganak azok a vészharangok. Maga Phil Spencer volt az, aki márciusban kimondta azt, amit mindenki tudott: Az Xbox One jövője szempontjából kritikus  fontossággal fog bírni, hogy saját játékokat indítsanak. Most pontosan itt vagyunk, játékok nélkül, egy kritikus pont előtt álló Xbox One biznisszel.

Ha emlékszünk még, akkor 2014-ben a részvényesek azt szerették volna a Microsoft új vezetőjétől, Satya Nadella vezérigazgatótól, hogy adja el az Xbox üzletet. Ő akkor azt mondta, hogy nem áll szándékában ilyet tenni, még ha nem is látja a fő üzlet részének. Mégis ha megnézzük, hogy milyen irányba tartanak a dolgok, akkor nem úgy néz ki, mintha a Microsoft komolyan rajta lenne az Xbox biznisz fellendítésén.

Ha pedig a Microsoft feladta az Xbox One-t, akkor mit lehetne még itt tenni? Eladni! Az Xbox üzlet eladása egy megfelelő vállalatnak megfordíthatná az Xbox One sorsát és felrázhatná a konzol piact. Talán a legjobb jelölt erre az Amazon lehetne. Az Amazon a Twitch felvásárlásával és az Amazon Games Studios felállításával komolyan nyitott a piac felé. A játékok és a közösségi platform már így adott, csak egy jó saját hardver kéne, amire az Xbox One tökéletes jelölt. Persze az, hogy az Amazonnál momentán látszólag jobb helye lenne az Xbox-nak, az még nem azt jelenti, hogy a Microsoft eladná, pedig egy ilyen lépés biztos fel tudná rázni a konzol piacot és talán ez lenne a legjobb esélye az Xbox-nak is.  

(Forrás: vg247.com Kép forrása: vg247.com)