Jump to content

Tiltás helyett használjátok okosan – 10 tipp az egész családnak (x)

2023. 09. 04. 16:00

Minél inkább tiltod, annál inkább használni akarja majd a gyereked az okoseszközöket. Hogyan lehet elérni, hogy minimálisan, és csak jó dolgokra használja? Mutatunk 10 jó tippet hozzá.

Mobil a családom? címmel országos kampányt indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A program nyár elején kezdődött, a célja pedig az volt, hogy a nyári szünet beköszöntével az NMHH egyszerű tanácsokkal segítse a családokat a mobileszközök online világa és a családi élet közötti egyensúly megteremtésében.

A program gyakorlatias és játékos ötletekkel szólítja meg a szülőket és a gyermekeket: például tartsunk rendszeresen mobileszközmentes családidőt, alkossuk meg közösen a mobileszközök használatának házirendjét és beszélgetéseinkből ne hagyjuk ki az online térben szerzett élményeinket sem. A tanácsok az https://nmhh.hu/mobilacsaladom  honlapon jelennek meg.

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál egyre többet foglalkozunk az online világ gyermekeinkre, médiafogyasztásunkra, tanulásra, viselkedésünkre, vagyis az életünkre és kultúránkra gyakorolt hatásaival. Látjuk, hogy a szabályozói szerepkörön túl is tennünk kell a gyermekvédelemért, kiváltképp a digitális tér szolgáltatásaival kapcsolatban. Ezért indítottuk el Mobil a családom? címmel a családoknak szóló nyári kampányunkat” – mondta Dr. Koltay András, az NMHH elnöke.

A teljes tiltás negatív hatást eredményezhet

Ma már egyértelmű, hogy a figyelmünk érték és egy egész iparág dolgozik rajta, hogy megkaparintsa. Ha szeretnél a családnak is hagyni belőle, az tudatos döntést és sok-sok gyakorlást igényel. A változás azonban mindig apró lépésekkel indul. Fontos hangsúlyozni, hogy a képernyő nem az ellenségünk: tanulni, szórakozni, kapcsolatot tartani jó dolog. Az NMHH kutatásai szerint már a nyolcéves gyermekek negyede rendelkezik saját okostelefonnal, tízéves korban pedig már a gyermekek több mint felének van saját használatú okostelefonja.

Az eddig megjelent tanácsok:

1. Figyeljetek a szeretteitekre!
Felelősek vagyunk egymásért! Ha együtt a család, üljétek körül az asztalt, és beszélgessetek! Keressétek egymás tekintetét, és figyeljetek egymásra! A mobileszközök várhatnak.

2. Bízzatok egymásban!
Beszélgessetek az online térben szerzett jó és rossz élményeitekről. Próbáljátok megérteni egymás digitális életét. Oszd meg tapasztalataidat gyermekeddel!

3. Játsszon együtt a család!
Ha egy családtag vonzódik a videójátékokhoz, próbáljuk ki együtt a játékot! Alkossunk néhány közös szabályt a videójátékok használatára, és tartsuk is be azokat!

4. Éljetek a jogaitokkal!
Alapvető jogaitok a digitális világban is elkísérnek és védenek – különösen, ha ismeritek azokat, óvatosak vagytok, és utánajártok a lehetőségeknek.

5. Uraljátok a digitális világot!
Tapasztaljátok meg együtt a digitális tudástér új lehetőségeit! Vegyétek észre, ha a mobilalkalmazások kezdik uralni a családi életet! Szóljatok erről egymásnak és őszintén beszéljétek meg! Figyeljetek a kockázatokra is, mert nem minden valóságos, amit az internet mutat!

6. Ápoljátok digitális környezeteteket!
Természetes, hogy lakásunkat, szobánkat, kertünket rendben tartjuk. Tegyétek ezt a digitális környezettel is, hogy jó legyen benne lakni, élni! Olvassatok, kövessetek, hallgassatok olyanokat, akik tartalmas, jó dolgokat adnak nektek az online térben.

7. Mutassatok jó példát egymásnak!
A család digitáliseszköz-használati szokásainak átalakítását kezdjétek saját szokásaitok megváltoztatásával. Alkossatok közös szabályokat a mobileszközök otthoni használatára, amelyekhez ti is következetesen tartsátok magatokat.

8. Lássátok egymást az interneten is!
Kapcsolódjon össze a család az online térben is, csináljatok zárt családi csoportot a közösségi médiában, osszatok meg egymással tartalmakat.

9. Mindennap tanuljatok valami újat!
Szánjatok minden nap 10 percet arra, hogy tanuljatok valami újat a digitális világotok működéséről. Egy új cikk, egy új videó, egy új beállítás, egy új funkció a megszokott alkalmazásodban. Fedezzétek fel az interneten elérhető, az oktatást, művelődést, tájékozódást segítő szolgáltatásokat!  Kövessétek a fejlődés útját, legyetek naprakészek és segítsetek ebben egymásnak!

10. Lépjetek át a valóságba együtt!
Naponta egy órára, hetente egy napra tegyétek félre a mobilkütyüket és játszatok, pihenjetek, töltsetek minőségi családi időt együtt! Olvassatok nyomtatott könyveket!

Konkrét ötleteket ezek megvalósításához itt olvashattok >>

Az NMHH célja, hogy a tanácsai nyomán elinduló beszélgetések ráirányítsák a figyelmet a családok digitális egészségének és médiatudatosságának fontosságára az iskoláktól az online médián át a családi ebédlőkig. A program végére talán egy kicsit mindenki megtanulhatja, hogyan tudja egy család naponta legalább egy órára, hetente egy napra, vagy akár évente egy hétre kikapcsolni a mobileszközöket a mindennapi életből.

(Forrás: Szerkesztőség)