Jump to content

Kingdom Come: Deliverance kritikák és összefoglaló

2018. 02. 16. 21:11

A középkori Európába repítő RPG, a Kingdom Come: Deliverance megjelenésére már nagyon régóta vártak a rajongók, s bár voltak időközben zökkenők, végül eredményesen zárult a játék fejlesztése.

A Kingdom Come: Deliverance egy Kickstarter projektként indult, olyan open-world akció-RPG, ami azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy egy az 1400-as évek Európájában játszódó történetet mesél el nekünk amolyan videojátékos testközelségből. A játékot sok kritika hasonlítja a Witcher 3-hoz, s nem véletlen. Két nagyon hasonló játékról beszélünk, de mégis teljesen más élményt kínálnak. A Witcher 3 inkább egy pörgősebb, akciódúsabb fantasy RPG, ha a Kingdom Come: Deliverance-hez hasonlítjuk, amely utóbbi inkább a történetmesélésre és a történelmi hiteleségre tette a hangsúlyt. Egy minden szempontból autentikus kis középkori faluból indul a játék története, ami kezdetben inkább egy amolyan parasztszimulátorként tárja elénk a játék szépségeit. Tulajdonképpen a Kingdom Come: Deliverance egy olyan játék, amiben órákat fogunk eltölteni lóháton a körülöttünk lévő NPC-kkel csacsogva, anélkül, hogy bármi harcba bocsátkoznánk. Így aztán talán csalódás lesz a játék azoknak, akik a Witcher 3 úton-útfélen szörnykaszabolással tarkított történetmeséléséhet szoktak. Akik viszont egy olyan korhű atmoszférát teremteni igyekvő alkotást keresnek a Kingdom Come: Deliverance-ben, ami az utolsó porcikájáig a hitelességre törekszik, miközben hatalmas szabadságot kínál az általa nyújtott világ felfedezésére, azok nem fognak csalódni.

A sók szép szó után meg kell említeni, hogy a játék korántsem hibamentesen jött ki, amit a 23GB-os day one patch is bizonyít. Előfordulnak fura dolgok. Magukba roskadó hullák és eltünedező lootok, de jó eséllyel úgy fogjuk lenyomni a játékot, hogy ezekből egyet se látunk. maga a játék úgy 50-60 óra, ha csak a fő szálon száguldunk keresztül, de aki szeret elmerülni a részletekben, felfedezni az összes mellékszálat és rejtett lehetőséget, annak akár száznál is több órányi kellemes kikapcsolódást nyújt majd a játék.

Íme az értékelések:

Mindent összevetve azt mondanánk, hogy a Kingdom Come: Deliverance egy a maga módján páratlan alkotás, de egy kicsit nagyobb a füstje mint a lángja. Lett volna és lesz mit még dolgozni a fejlesztőknek a játékkal, de semmi esetre se mondanánk azt, hogy rossz lett.

A Kingdom Come: Deliverance már elérhető PC-re, PS4-re, és Xbox One-ra.

(Forrás: vg247.com Kép forrása: vg247.com)