Jump to content

PlayStation VR – A megfizethetőbb virtuális valóság

2016. 10. 14. 08:40

Végre elért csúcspontjára a Sony PlayStation VR marketingkampánya és megjelent a sokak által várva várt headset. Vajon a Japán cég terméke képes lesz arra, amire az eddig látott VR termékek egyike se? Vajon képes lesz tömegeket elérni és igazán népszerűvé tenni a virtuális valóságot?

Hogy a virtuális valóság egy nagyon népszerű téma manapság azt senki se kérdőjelezi meg. Viszont a realitások talajáról nézve az eddig megjelent összes valamire való gamer VR headset olyan PC-s konfig meglétét követelte meg a működéséhez, ami önmagában is egy kisebb vagyon és akkor még nem beszéltünk a fejesek sokkolóan barátságtalan áráról. A magas fogyasztói ár miatt pedig hiába beszél mindenki a virtuális valóságról, csak kevesekhez jut el minőségi formában. Aztán most itt van nekünk a Sony PSVR, ami talán egy kicsit változtathat a dolgokon.

Igazából nem olyan meglepő ez drágaság egy ilyen technológiai újdonságnál, mégis pont emiatt a gyermekcipőben totyogom, de azért költs rám egy kisebb vagyont szintű bemutatkozás miatt sokan szkeptikusan állnak hozzá ehhez az egész virtuális valóság dologhoz. Hiába dolgozik a saját VR rendszerén gyakorlatilag az iparág összes komoly játékosa, ha a magas ár miatt az emberek többsége csak közvetve ismeri meg a terméküket, akkor a VR technológia nem igen fog egyik napról a másikra berobbanni a sarki fűszeres nénihez még beszédtémának se. Jelenleg nem is ez a cél a piacot elnézve. Egyértelműen azt a réteget szerették volna megszólítani a gyártok a VR headsetekkel, akik imádják a technológiai újdonságokat és nincs gondjuk azzal, hogy pár százezer forintokat odaköltsenek egy-egy ilyen kiegészítő rendszerre, azért hogy egy újfajta játékélménybe kóstolhassanak bele.

Csak, hogy a Sony mást talált ki. A Japán cég virtuális valóság eszköze „csupán” 400 euróért a miénk lehet, ami úgy a fele a konkurencia eszközein található árcéduláknak. Ennek persze azért jó pár oka van. Kezdetnek például elég belenézni a termék dobozába. Már jó fél éve, hogy tudtuk a PSVR árban alá fog menni a konkurenciának, de rögtön ki is akadtak a PlayStation tulajdonosok, amikor rájöttek, hogy miért. 400 euróért csak a headset jár, márpedig az önmagában ez kevés. Kell hozzá egy kamera és egy kontroller is, hogy működjön, csak ügye ezek nem részei az alap PSVR csomagnak. Nyílván itt a Sony azt feltételezi, hogy a konzoltulajdonosok ezekkel már rendelkeznek, vagy ha nem, akkor külön megvásárolják ezeket a tételeket is, de azért jó tisztában lenni vele, hogy mit is kapunk a pénzünkért. Később aztán a felhördülésre reagálva a Sony gyorsan összedobott egy 500 dolláros induló csomagot (PSVR Launch Bundle), ami már tartalmazza a rendszer alapvető működéséhez szükséges hozzávalókat.

Az 500 dollár pedig még mindig nagyon jónak tűnik VR fronton, de azért még akad itt ez meg az. Sajnos a relatív olcsóság abból a kompromisszumból fakad, hogy azért egy PlayStation 4 konzol és a PSVR nem tud vetekedni teljesítményben egy erős PC-re kötött HTC Vive vagy Oculus Rift headsettel. Elsősorban ezzel szokták lehúzni a Sony fejesét, de én azt mondom, hogy lehet ezt más szemszögből is nézni. A Sony a PSVR-t a PlayStation 4 konzol opcionális kiegészítőjének szánja. Ennél fogva egy esztétikus, a PlayStation konzolhoz illő és annak játékosaira szabott VR eszközt terveztek. Mindezek mellett sikerült olyan áron kínálniuk a terméküket, amivel valóban meg is tudják szólítani azt a 40 milliós PS4 közönséget. A PlayStation VR-hoz érkező játékok listája is szépen gyarapszik. Több mint 50 játékról beszélünk. Mindezeket figyelembe véve lehet mondani, hogy egy gyengébben muzsikáló VR koncepció a PSVR és hogy fele olyan komplex se, mint például az az Oculus Connect eseményen nemrég bemutatott sokszenzoros rendszer, csak épp kellene és fogja ez érdekelni azt a PlayStation 4 tulajdonost, aki kiszeretné próbálni a virtuális valóságot a konzolján? Aligha.

A PlayStation VR számára minden adott, hogy a saját célközönsége számára siker legyen és ráadásul egy nagy lépésként lehet tekinteni rá abba az irányba, hogy az ilyen virtuális valóság eszközök ne csak valami elvont luxus dologként csapódjanak le az emberek tudatában.  Néhány éven belül, mire kiforr a technológia úgy is teljesen más árakat fogunk látni az ilyen termékek neve mellett. Addig pedig a Sony ajánlata nem is olyan rossz, hogy megtudjunk ismerkedni ezzel az egész virtuális valóság élménnyel.

(Forrás: itmozaik.hu Kép forrása: vg247.com)